Skip to content Skip to footer

Bereid jouw bezoek aan 1830 goed voor en ontdek hier allerlei handige informatie.

COVID-19

We hebben officieel groen licht van de CERM en de CIRM om onze voorstelling te mogen organiseren. Wij zullen alles in het werk stellen om je een veilige ervaring te bieden tijdens je bezoek aan 1830 en zullen rekening houden met alle geldende maatregelen. Het mondmasker is verplicht op het volledige terrein van Kasteel de Merode. Aangezien onze capaciteit minder dan 1500 toeschouwers is, zal u aan de ingang geen COVID-test, COVID-pass of bewijs van vaccinatie worden gevraagd. 

Omdat we met indoor speellocaties werken, zullen we altijd sociale afstand voorzien in de tribunes, zowel in de indoor pop-up theaters als in de openluchttribune van de apotheose. Er is altijd een sociale afstand van 2 stoelen tussen elke bubbel van max. 6 personenDit betekent dat de plaatsen beperkter zullen zijn dan oorspronkelijk voorzien. Op tijd reserveren is dus aangeraden!

De maatregel van de social distance in de tribunes betekent dat we genoodzaakt waren om gereserveerde plaatsen te wijzigen. Indien je al tickets had voor de voorstelling, hebben we geprobeerd om zo dicht mogelijk bij de plaatsen te blijven die je zelf gekozen hebt. Is je bubbel groter dan 6 personen, hebben we deze gesplitst volgens de maatregel van de sociale afstand (2 open stoelen). Alle ticketkopers ontvangen hierover een mail om de nieuwe tickets te downloaden zodra het ticketsysteem op punt staat.

In de foyer (horeca tenten), mag het mondmasker afgezet worden wanneer jullie aan tafel zitten. Er kan op het domein niet betaald worden met cash geld. We stellen Bancontact automaten ter beschikking aan de kassa’s. 

Om uzelf en anderen te beschermen, vragen we thuis te blijven als u symptomen van COVID ervaart.

Locatie

Alle voorstellingen van 1830 vinden plaats op het kasteeldomein de Merode in Westerlo. De show bestaat uit drie delen die zich elk op een afzonderlijke plaats op het domein bevinden. De twee pop-up theaters en de apotheose-tribune bevinden zich allemaal op wandelafstand van elkaar.

Voorstellingen

Alle voorstellingen beginnen stipt om 20u00. Einde voorzien rond 23u20.

Vrijdag 6 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Zaterdag 7 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Woensdag 11 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Donderdag 12 augustus 2021 UITVERKOCHT
Vrijdag 13 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Zaterdag 14 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Zondag 15 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Dinsdag 17 augustus 2021 UITVERKOCHT
Woensdag 18 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Donderdag 19 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Vrijdag 20 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Zaterdag 21 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Zondag 22 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Dinsdag 24 augustus 2021
Woensdag 25 augustus 2021
Donderdag 26 augustus 2021
Vrijdag 27 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Zaterdag 28 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Zondag 29 augustus 2021 - UITVERKOCHT
Donderdag 2 september 2021 - UITVERKOCHT
Vrijdag 3 september 2021 - UITVERKOCHT
Zaterdag 4 september 2021 - UITVERKOCHT

Parking

Parkeren op het kasteeldomein is niet toegestaan.

We vragen aan al onze toeschouwers om voldoende tijd te voorzien om je van de parking naar de ingang te begeven.

Mensen die slecht te been zijn, kunnen begeleiding ter plaatse aanvragen. Zij kunnen bij aankomst, tijdens de pauze en na de voorstelling gebruik maken van golf carts.

Luxe kaarten hebben een aparte parkeerplaats in de Polderstraat, langs het domein. U zult gevraagd worden uw tickets te tonen. 

VIP-kaarten hebben recht op parking in de Polderstraat, op vertoon van hun tickets.

Standaard tickets kunnen op de openbare weg worden geparkeerd. Er zijn verschillende parkings in het centrum van Westerlo, allen op wandelafstand van het kasteelpark, maar voorzie min. 15 minuten om van de auto naar het domein te wandelen.

Op deze plaatsen mag je onbeperkt en gratis parkeren:

  • de Merodedreef
  • aan de ALDI van Westerlo (Boerenkrijglaan 59A)
  • parking gemeentehuis Westerlo (Boerenkrijglaan 61)
  • parking Sint-Lambertusschool (Wolfstraat)
  • Denis Voetsstraat
  • aan de kerk van Bergom (Diestsebaan 33)

Er is een parking voor rolstoelgebruikers voorzien tegenover de ingang van het domein, naast het politiekantoor (de Merodedreef). Op vertoon van je ticket en je mindervalidenkaart,kan je hier parkeren.

Het spektakel

Hier vind je een handig uurschema* van de voorstelling:

18u00: deuren van het domein gaan open
20u00 stipt: start voorstelling (in Theater Holland of Theater België)
20u40: wisselen van tent (naar Theater Holland of Theater België)
21u35: pauze
22u15: aanvang apotheose in openlucht (overdekte tribune)
ca. 23u20: einde voorstelling

*de uren tijdens de voorstelling zijn voorlopig bij benadering bepaald.

Food & drinks

Er wordt per pop-up theater een foyer voorzien waar je voor de voorstelling of tijdens de pauze van gezond eten (bediend door The Foodmaker) en een drankje kan verkrijgen. Hiervoor kan je ter plekke jetons kopen.

Om wachtrijen en wachttijden te
beperken, raden wij u aan uw jetons aan te kopen bij aankoms in de foyertenten, zo wordt u vlotter bediend
tijdens de pauze. Dit jaar vragen
wij u alleen met kaart te betalen en niet met contant geld.

Wat bij regen- of stormweer?

Wanneer de weersvoorspellingen zeer ongunstig zijn (bv. stormweer), zijn wij afhankelijk van de toestemming van politie en brandweer om het event te laten doorgaan. Indien dit advies ongunstig is, zullen we de voorstelling moeten annuleren en verplaatsen naar een andere datum. Bij regenweer mag je ervan uitgaan dat de voorstelling gewoon zal plaatsvinden.

Als publiek neem je voor de pauze plaats in afgesloten, verduisterde theaters en na de pauze in een overdekte tribune. Je zal dus niet nat worden. Het is wel aan te raden om eventueel een dekentje mee te brengen tegen de kou. Ben je VIP-klant, dan is er al een dekentje voorzien. Voor de weg tot aan de inkom, naar de tenten en naar de tribune van de apotheose voorzie je best een paraplu.

Veelgestelde vragen

Ja! We hebben na lange tijd eindelijk groen licht gekregen om ons event te mogen organiseren. We zullen met aandacht voor ieders veiligheid rekening houden met de geldende maatregelen. De belangrijkste is social distance in de drie tribunes.

Omdat 2 van de 3 speellocaties, namelijk de pop-up theaters indoor zijn, voorzien we in elke tribune sociale afstand, ook in de openluchttribune van de apotheose. Hiermee volgen we het CIRM (COVID Infrastructure Risk Model).  Daarom zullen we 2 stoelen open laten als sociale afstand tussen elke bubbel van max. 6 personen.

Omdat we met sociale afstand rekening moeten houden, zullen er minder plaatsen voorzien zijn in de tribunes. Wees er dus snel bij indien je tickets wil reserveren voor jou en je bubbel! We zullen verder alle nodige maatregelen voorzien om jou een veilige ervaring te bieden. 

Het mondmasker is verplicht op het volledige terrein van Kasteel de Merode.

Alle ticketkopers ontvangen binnenkort een mail met de nodige instructies om je nieuwe tickets te downloaden zodra het ticketsysteem op punt staat. Het is belangrijk dat je dit doet, want je plaatsen zullen niet meer 100% dezelfde zijn als in je oorspronkelijke bestelling.

Door de richtlijnen van het CIRM zijn we helaas verplicht om ons te beperken tot bubbels van max. 6 personen. We kunnen hier helaas geen uitzonderingen op maken.

Kocht je eerder al tickets voor meer dan 6 personen? Ons ticketsysteem heeft alle reeds gereserveerde tickets automatisch gesplitst in bubbels van 6. Dit betekent dat een deel van je bestelling verplaatst werd en dat er een kleine afstand zal zijn tussen jouw bubbels. Alle ticketkopers ontvangen binnekort een mail met de nodige instructies om je nieuwe tickets te downloaden.

Wanneer je naar de voorstelling komt kijken, zal je in totaal op 3 verschillende locaties terechtkomen: het Belgisch pop-up theater, het Hollands pop-up theater en de apotheose-tribune. We zullen met een doorschuifsysteem werken.

Deze info vind je terug op je ticket. Zit je in Groep A? Dan begin je het verhaal in het Hollands theater en Groep B begint in het Belgisch theater. Deze volgorde kan je trouwens helemaal zelf bepalen bij het bestellen van je tickets. De finale bekijkt het volledige publiek tegelijk vanuit de apotheose-tribune.

De groep waarin je zit bepaalt enkel de volgorde waarin je de voorstelling ziet. Ofwel zie je eerst de revolutie vanuit het standpunt van de Hollanders, ofwel zie je eerst het Belgische perspectief. Je krijgt ze hoe dan ook beide stukken te zien. De acteurs in de pop-up theaters spelen met andere woorden de eerste helft van de voorstelling twee keer: één keer voor groep A en één keer voor Groep B.

Absoluut! Je blijft altijd dezelfde rij en stoel behouden. Let er wel op dat de totale capaciteit van de pop-up theaters kleiner zijn dan die van de apotheose-tribune. Dit betekent dat je zicht vanuit de pop-up theaters identiek zal zijn. Je zicht in de laatste tribune zal verschillen, omwille van de grotere zitcapaciteit.

In de theaters is telkens plaats voor 720 personen. Omdat alle toeschouwers samenkomen op de laatste locatie, biedt de apotheose-tribune plaats voor 1.440 personen.

Ons ticketsysteem is zo ontworpen dat het niet toelaat om een bestelling te splitsen. Enkel wanneer je op een later tijdstip een extra bestelling zou plaatsen, kan het zijn dat het systeem deze personen in de andere groep indeelt. Controleer in dat geval dus altijd goed voor welke groep je al tickets had indien je in dezelfde groep wenst te zitten. Je zal dus met je bubbel in dezelfde groep zitten, maar een beetje verder uit elkaar dan gewoonlijk.

Er zal geen live-orkest spelen tijdens de voorstelling. Uit respect voor de omliggende natuurdomein hebben we voor 1830 gekozen voor een systeem met koptelefoons. Dit laat ons toe om je een optimale audio-ervaring te bieden. De muziek wordt opgenomen in een professionele studio. Onze cast zal uiteraard wél live zingen en spreken.

Kinderen zijn van harte welkom tijdens 1830. Natuurlijk is het een oorlogsverhaal met een sterke historische context, maar Historalia vindt het belangrijk om ook voor de jongsten onder ons de voorstelling zo toegankelijk mogelijk te maken.

Nadat je beide pop-up theaters hebt bezocht, is er een pauze van 40 minuten voorzien. Beide pop-up theaters zullen voorzien zijn van een foyer. De pauze breng je door in het theater dat je als laatste bezocht hebt. 

Bijvoorbeeld: ben je de voorstelling begonnen in Groep A? Dan bekijk je eerst de voorstelling in het Hollands theater, vervolgens verhuis je naar het Belgisch theater waar je dus van de pauze zal kunnen genieten. De organisatie brengt iedereen tijdig op de hoogte van het vertrek richting de apotheose-tribune.

Net zoals altijd kan je iets eten en drinken op het kasteeldomein. Het is wel belangrijk om te weten dat er dit jaar geen buffet-restaurant zal zijn. We houden jullie verder op de hoogte van alternatieve cateringmogelijkheden die aansluiten bij ons nieuwe theaterconcept. De mondmasker is verplicht in de Horeca tenten. U mag het afgezet worden wanneer jullie aan tafel zitten. Er kan niet betaald worden met cash geld. We stellen Bancontact automaten aan de kassa’s.

Goede vraag! Bekijk hieronder enkele handige tips zodat je zonder zorgen je komst naar het kasteeldomein voorbereiden.

 • Kom op tijd! Elke voorstelling start stipt om 20u00. Zorg dat je voldoende tijd voorziet om je naar het domein te begeven. Wij raden minstens aan 15 – 20 minuten te rekenen voor je wandeling tussen parking en inkom. Uiteraard komt daar extra tijd bij indien je voor de voorstelling nog iets wenst te eten en/of te drinken.
 • Lees vooraf alle info op je ticket goed na. 
 • Trek je meest comfortabele schoeisel aan. Tijdens 1830 begeef je jezelf tussen verschillende speellocaties. Hou dus rekening met kasseien en gras als wandelondergronden.
 • Neem bij slecht weer je voorzorgen en breng een paraplu mee of trek een regenjas aan. Tijdens de voorstelling zit je altijd beschut. De pop-up theaters zijn afgesloten tenten en de apotheose-tribune is volledig overdekt. De finale wordt wel in openlucht gespeeld. Aangezien het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen, voorzie je jezelf best ook van warme kledij.

Voor personen die minder goed te been zijn, stellen wij opnieuw golf carts ter beschikking die tussen de verschillende locaties op het domein zullen pendelen.

Voor rolstoelgebruikers hebben we een extra ticketcategorie voorzien. In de pop-up theaters bevinden deze plaatsen zich voor de tribune. Tijdens de apotheose mag je plaatsnemen op een verhoogd platform vlak voor de VIP-tribune.

Per rolstoelgebruiker kan er max. 1 ticket voor een begeleider gereserveerd worden. Enkel de rolstoelgebruiker en de begeleider zullen worden toegelaten in de zone voor de rolstoelgebruikers.

Op vertoon van je ticket mag je parkeren op een aparte parking voorzien zijn tegenover de ingang van het domein (tegenover de Merodedreef 2). Op het domein zijn er golf carts die pendelen tussen de verschillende speellocaties. Indien je dit wenst, mag je hier uiteraard gebruik van maken.

De reservaties voor  de VIP-klanten verlopen niet via het online ticketplatform. Bij interesse in een VIP-ervaring voor uw bedrijf, klanten of business relaties mag je altijd het reservatieformulier invullen of contact opnemen met ons door een mailtje te sturen naar vip@historalia.be. Met veel plezier bieden wij informatie over onze verschillende arrangementen.